Sınav Psikolojisi Nedir?

22.03.2022
7.917

Sınav psikolojisi, sınava girme durumlarından kaynaklanan gerginlik ve endişe hissidir. Yaklaşan testler, sınavlar, ödevler ya da sunumlar hakkında stresli hissetmek ve bu tarz bir psikolojiye sahip olmak normaldir. Az miktarda stres gerçekten sizi zorlayabilir ve daha çok çalışmaya teşvik edebilir. Sınav psikolojisi, akademik ve öğrenme hedeflerinizi gerçekleştirme yeteneğinize müdahale ettiğinde sorunlu bir duruma gelmektedir.

Sınav Psikolojisi Nedir?

Sınav Psikolojisi Nasıl Kontrol Edilir?

Sınav stresini ve olumsuz sınav psikolojisi azaltmanın en etkili yolu, beceri odaklı yaklaşımları (örneğin, çalışma becerilerinizi geliştirme) davranış ya da bilişsel yaklaşımlarla (örneğin, stres yönetimi stratejilerini öğrenme) birleştirmektedir. Bununla birlikte profesyonel psikolojik destek alarak da kolay bir şekilde bu stresi kontrol altına alabilirsiniz.

Sınav psikolojinizin ne durumda olduğunu belirlediğinizde, hangi müdahalenin en yararlı olacağına karar vermenize yardımcı olacak ek sorular sormanız da gerekebilir. Örneğin, yeterince hazırlanmadığınızı fark ederseniz kendinize şu soruları sormalısınız: “Neden hazırlıklı değildim? Ders çalışmak için yeterli zamanım olmadığı için mi? Malzemeyi anlamadım? Yeterli zamanım yoksa neden olmasın? Diğer dersler, ailevi sorumluluklar, iş, televizyon seyretmek gibi sebeplerden dolayı mı?”

Sorularınızın nedenlerini etraflıca incelemenin ne kadar kritik olduğunu görebilirsiniz! Sınav stresi deneyiminizi nasıl ele alacağınız, ne keşfettiğinize bağlı olarak çok farklı olacaktır.

1.    Çalışma ve Sınava Girme Becerilerinizi Geliştirin

Bir sınava etkili bir şekilde hazırlanmak, materyali birkaç kez okumanın ve not almanın ötesine geçmeyi gerektirir. Başarılı olmanıza yardımcı olmak için geliştirebileceğiniz ve kullanabileceğiniz çok sayıda çalışma ve sınava girme becerisi vardır. Bu beceriler arasında beceri geliştirme atölyeleri, öğrenme uzmanları ile bireysel görüşme, özel danışmanlık, öğrenci öğrenim web siteleri gibi durumlar bulunmaktadır.

2.    Negatif Düşünce Kalıplarını Değiştirin

Bazı insanlar sınavları bir tehdit olarak görür ve bu sebepten ötürü sınavlar hakkındaki düşünceleri ağırlıklı olarak olumsuzdur. Bu düşünceler arasında “Bu işlerden anlamıyorum. Bu aptal sınavda başarısız olacağıma eminim. Bu dersi alırken ne düşünüyordum?” gibi sorular bulunabilir. Bu olumsuz düşünceler strese neden olabilir.

  • Olumlu bir zihin çerçevesine geçmek stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
  •  Düşüncelerinize çok dikkat edin. Bir sınavdan önce ya da sınav sırasında olumsuz düşündüğünüzü duyduğunuzda, durun ve aktif olarak yeni bir bakış açısı edinin.
  • Bilişsel yeniden yapılandırma adı verilen bir teknik, etkisiz düşünceyi değiştirmede yardımcı olabilir.
  • Olumsuz sınav psikolojisinin belirtileri ve semptomları nelerdir?
  • Olumsuz sınav psikolojisinin belirtileri ve semptomları arasında hızlı kalp atışı, gergin kaslar, baş ağrısı, terleme, mide bulantısı, mide bulantısı, ishal, ağız kuruluğu, uyku güçlüğü, duygusal belirtiler, konsantre olmada güçlük, düşüncelerde yarış, “boşluğa düşme”, endişe ve kontrolsüz korku, dehşet ya da çaresizlik duygularını yer almaktadır.

  • Sınav psikolojisinin nedenleri nelerdir?
  • Sınav stresi birçok farklı nedenle gelişebilir. Stresinizin nedenlerini bilmek, onu yönetmek için stratejiler belirlemenize yardımcı olur. Sınav psikolojisinin nedenleri arasında yaşam tarzı sorunları, bilgi ihtiyaçları, kötü çalışma stilleri ve psikolojik faktörler yer almaktadır.

  • Sınav psikolojisini olumlu hale getirmek için farklı neler yapılabilir?
  • Sınav stresi birçok farklı nedenle gelişebilir. Stresinizin nedenlerini bilmek, onu yönetmek için stratejiler belirlemenize yardımcı olur. Sınav psikolojisinin nedenleri arasında yaşam tarzı sorunları, bilgi ihtiyaçları, kötü çalışma stilleri ve psikolojik faktörler yer almaktadır.

    [Toplam: 1 Ortamala: 5]
    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.