Anne ve babalar genellikle çocuklarının sağlıklı ruhsal gelişim süreçleri geçirmesini isterler. Ancak bu süreçte ortaya çıkabilecek sorunlar karşısında nereye başvuracakları konusunda kararsızlık yaşayabilirler. Günümüzde pedagog ve çocuk psikoloğu kavramları bazıları tarafından aynı anlamda kullanılsa da aslında bu iki meslek arasında belirli farklar bulunmaktadır.
Pedagog, çocuk eğitimi ve gelişimi alanında uzmanlaşmış bir eğitimcidir ve çocuk psikoloğu değildir. Yani pedagog, danışmanlık yapabilir ancak tedavi yetkisi bulunmamaktadır.
Türkiye’de 1982 yılında pedagoji bölümü kapatıldıktan sonra, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları pedagog olarak atanmaya başlamıştır. Ancak pedagog olabilmek için 4 yıllık psikolojik danışmanlık ve rehberlik lisans programından mezun olunması gerekmektedir.
Çocuk psikolojisi uzmanı olmak için ise öncelikle 4 yıllık psikoloji lisans programını tamamlamak ve ardından çocuk psikolojisi üzerine yüksek lisans yapmak gerekmektedir.
Ayrıca, çocuk psikolojisi uzmanının oyun terapisi eğitimi almış olması son derece önemlidir. Çünkü oyun, çocukların diline benzer ve onları anlamanın en etkili yoludur.
Çocuğunuz için doğru uzmanı seçerken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
- Pedagog olabilmek için 4 yıllık psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olup olmadığına dikkat edin. Çocuk psikoloğu olabilmek içinse 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olup olmadığına dikkat edin.
- Günümüzde bazı kişiler yetersiz eğitimlerle kendilerini psikolog olarak tanıtabilirler. Bu nedenle uzmanın aldığı eğitimlere özellikle oyun terapisine dikkat edin.
- İnternet üzerinden iletişim, uzmanı tanımanız ve çocuğunuzu tanıması açısından yetersiz kalabilir. Bu nedenle uzmanla birebir görüşmeyi tercih edin.
- Unutmayın ki ne pedagog ne de psikolog ilaç yazma yetkisine sahiptir. Ciddi sorunlarda bir çocuk psikiyatristi ile işbirliği içinde olmanız gerekebilir.