Önemli Akıl ve Ruh Sağlığı Sorunları

21.01.2022
10.454

Akıl hastalığı, bir kişinin düşüncesini, algılarını, ruh halini veya davranışını etkileyebilecek semptomları içerebilen bir grup hastalık için genel bir terimdir. Akıl hastalığı, birinin iş, ilişkiler ve diğer taleplerle başa çıkmasını zorlaştırabilir. Stres ve akıl hastalığı arasındaki ilişki karmaşıktır, ancak stresin bir akıl hastalığı dönemini kötüleştirebileceği bilinmektedir. Çoğu insan akıl hastalıklarını ilaç, danışmanlık veya her ikisi ile yönetebilir. Önemli akıl sağlığı ve ruh sağlığı sorunlarını burada sizin için derledik.

1.    Anksiyete bozuklukları

Anksiyete bozuklukları, genelleşmiş anksiyete bozuklukları, sosyal fobiler, spesifik fobiler (örneğin, agorafobi ve klostrofobi), panik bozukluklar, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve travma sonrası stres bozukluğunu içeren bir grup ruh sağlığı bozukluğudur. Tedavi edilmeyen anksiyete bozuklukları, insanların günlük yaşamlarında önemli bozulmalara yol açabilir.

2.    Çocuklarda davranışsal ve duygusal bozukluklar

Çocuklarda yaygın görülen davranış bozuklukları arasında karşıt olma karşı gelme bozukluğu (ODD), davranış bozukluğu (CD) ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) bulunur. Bu ruh sağlığı bozukluklarının tedavisi terapi, eğitim ve ilaç tedavisini içerebilir.

3.    Bipolar kişilik bozukluğu

Bipolar duygudurum bozukluğu, daha önce ‘manik depresyon’ olarak adlandırılan bir duygudurum bozukluğu türüdür. Bipolar bozukluğu olan bir kişi, mani (elasyon) ve depresyon dönemleri yaşar. Kişi psikotik semptomlar yaşayabilir veya yaşamayabilir. Kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genetik bir yatkınlık açıkça belirlenmiştir. Çevresel stresler de bu akıl hastalığının bölümlerini tetikleyebilir.

4.    Depresyon

Depresyon, ruh halinin düşmesi, ilgi ve zevk kaybı ve enerji azalması ile karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Bu sadece üzgün hissetmek değil. Depresyonun farklı türleri ve belirtileri vardır. Depresyonla ilgili farklı şiddet ve semptomlar seviyeleri vardır. Depresyon belirtileri, intihar düşünceleri veya davranışları riskinin artmasına neden olabilir.

Ruh Sağlığı
Ruh Sağlığı Sorunları ve Hastalıkları

5.    Dissosiyasyon ve dissosiyatif bozukluklar

Ayrışma, bir kişinin düşüncelerinden, duygularından, hatıralarından veya kimlik duygusundan koptuğu zihinsel bir süreçtir. Dissosiyatif bozukluklar arasında dissosiyatif amnezi, dissosiyatif füg, depersonalizasyon bozukluğu ve dissosiyatif kimlik bozukluğu yer alır.

6.    Yeme bozuklukları

Yeme bozuklukları arasında anoreksi, bulimia nervoza ve diğer tıkınırcasına yeme bozuklukları yer alır. Yeme bozuklukları kadınları ve erkekleri etkiler ve ciddi psikolojik ve fiziksel sonuçlar doğurabilir.

7.    Obsesif kompulsif bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) bir anksiyete bozukluğudur. Takıntılar, araya giren ve istenmeyen, yineleyici düşünceler, imgeler veya dürtülerdir. Kompulsiyonlar, zaman alıcı ve rahatsız edici tekrarlayan ritüellerdir. Tedaviler arasında bilişsel davranış terapisi (CBT) ve ilaçlar bulunur.

8.    Paranoya

Paranoya, insanların “sizi elde etmek için dışarıda” olduklarına dair mantıksız ve ısrarcı duygudur. Paranoya, paranoid kişilik bozukluğu, sanrılı (paranoid) bozukluk ve şizofreni gibi durumların bir belirtisi olabilir. Paranoya tedavisi ilaçları ve psikolojik desteği içerir.

Bir insan ruh sağlığı nasıl düzelir?

Profesyonel destek almak ile birlikte yaşam stilinin değiştirilmesi, bulunduğu ortamın farklılaştırılması ve sosyal çevreden kopmaması kişinin ruh sağlığını önemli ölçüde olumlu etkiler.

Ruh Sağlığı Yasası Nedir?

Psikiyatri Derneği tarafından yayınlanan ruh sağlığı yasası, akıl ve ruh sağlığı sorunlarına sahip olan bireylerin tespit edilmesini ve tedavi edilmesini amaçlar.

Ruh Sağlığı tanımı nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) “Bireyin kendi yeteneklerini gerçekleştirdiği, yaşamın normal stresleriyle başa çıkabileceği, verimli ve verimli çalışabileceği ve kendi topluluğuna katkıda bulunabileceği bir refah durumu.” Şeklinde ruh sağlığını tanımlar.

[Toplam: 6 Ortamala: 4.2]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.