Lohusalık Depresyonu

26.02.2022
1.240

Vücudunuz ve zihniniz hamilelik esnasında ve hamilelik sonrasında birçok değişiklik yaşamaktadır. Hamilelik sırasında veya sonrasında 2 haftadan daha uzun bir süre boyunca ya da çoğu zaman boş, duygusuz veya üzgün hissediyorsanız, yardım isteyin. Bebeğinizi sevmediğinizi veya ona bakmadığınızı düşünüyorsanız, doğum sonrası depresyonunuz olabilir. Terapi veya ilaç gibi depresyon tedavisi işe yaramaktadır ve bu tedaviler, sizin ve bebeğinizin gelecekte mümkün olduğunca sağlıklı olmanıza yardımcı olur. Bu makalede en çok merak edilen durumlar arasında olan lohusalık depresyonunu sizler için Mevam Psikoloji Danışmanlık Merkezi olarak derledik.

Lohusalık Depresyonu

Lohusalık Depresyonu Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?

“Lohusalık” doğumdan sonraki süreyi ifade eder. Çoğu kadın, doğumdan sonraki birkaç gün içinde “bebek hüznü” yaşar veya kendini üzgün ya da boş hisseder. Birçok kadın için bebek mavisi 3 ila 5 gün içinde geçer. Bebek hüznünüz geçmiyorsa veya 2 haftadan uzun süre üzgün, umutsuz veya boş hissediyorsanız, doğum sonrası depresyonunuz olabilir. Doğumdan sonra umutsuz ya da boş hissetmek anne olmanın normal ya da beklenen bir parçası değildir. Doğum sonrası depresyon olarak da adlandırılan lohusalık depresyonu, beyni içeren ve davranışlarınızı ve fiziksel sağlığınızı etkileyen ciddi bir akıl hastalığıdır.

  • Depresyonunuz varsa, üzgün, düz veya boş duygular kaybolmaz ve günlük hayatınızı etkileyebilir.
  • Bebeğin annesi değilmişsiniz gibi, bebeğinize bağlı hissetmeyebilirsiniz ya da bebeği sevmiyor ya da umursamıyor olabilirsiniz. Bu duygular hafif ila şiddetli olabilir.

Anneler ayrıca hamilelik sırasında veya sonrasında anksiyete bozuklukları yaşayabilirler.

Lohusa Depresyonu

Lohusalık Depresyonu Nedenleri

Hormonal değişiklikler doğum sonrası depresyon belirtilerini tetikleyebilir. Hamileyken, östrojen ve progesteron kadınlık hormonlarının seviyeleri, olabilecekleri en yüksek seviyededir. Doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde hormon seviyeleri hızla hamilelik öncesi normal seviyelere düşer. Araştırmacılar hormon seviyelerindeki bu ani değişikliğin depresyona yol açabileceğini düşünüyorlar. Bu, bir kadının regl öncesi hormon değişikliklerine benzer ancak hormon seviyelerinde çok daha aşırı dalgalanmalar içeriyor. Lohusalık depresyonunu tetikleyen durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Tiroid hormonlarının seviyeleri de doğumdan sonra düşebilir. Tiroid, boyunda vücudunuzun gıdalardan gelen enerjiyi nasıl kullandığını ve depoladığını düzenlemeye yardımcı olan küçük bir bezdir. Düşük tiroid hormon seviyeleri depresyon belirtilerine neden olabilir. Yapılacak olan basit bir kan testi, bu durumun belirtilerinize sebep olup, olmadığını söyleyebilir. Eğer öyleyse, doktorunuz tiroid ilacı reçete edebilir.
  2. Diğer duygular doğum sonrası depresyona katkıda bulunabilir. Bu duygular, yorgunluk, uykusuzluk, baskı altında kalmış, kişilik hakkında şüpheler, stres, kaybetme yası, kendini daha az çekici hissetmek, eksiklik gibi durumları içermektedir.

Bu duygular yeni anneler arasında yaygındır. Ancak doğum sonrası depresyon ciddi bir sağlık durumudur ve tedavi edilebilir. Doğum sonrası depresyon, yeni anne olmanın normal veya beklenen bir parçası değildir.

Lohusalık Depresyonu ne kadar yaygındır?

Depresyon hamilelikten sonra sık görülen bir sorundur. Her 9 yeni anneden birinde doğum sonrası depresyonu var.

  • Lohsual Depresyonunun tedavisi nasıldır?
  • Lohusalık Depresyonu, terapi, ilaç ve elektrokonvülsif (ECT) yöntemler ile tedavi edilebilir.

  • Doğum sonrası psikoz nedir?
  • Doğum sonrası psikoz nadirdir. Her 4 yeni annede görülür. Doğumdan ilk 2 hafta içinde başlar. Bipolar hastalık veya şizoaffektif bölgedeki diğer bir sağlık durumu olan gidişte gidişatta riskli daha yüksektir.

    [Toplam: 0 Ortamala: 0]
    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.