İçindekiler
İçedönük, içe dönüklük olarak bilinen bir kişilik tipinin niteliklerine sahip bir kişidir; bu, dışsal olarak olup bitenlerden ziyade içsel düşüncelerine ve fikirlerine odaklanmakta kendilerini daha rahat hissettikleri anlamına gelir. Büyük gruplar veya kalabalıklar yerine sadece bir veya iki kişiyle vakit geçirmekten hoşlanırlar.
İçine kapanık kelimesini duyduğunuzda, aklınıza utangaç ya da sessiz ve yalnız kalmayı tercih eden biri gelebilir. Bazı içe dönükler için bu doğru olsa da bu kişilik tipinde çok daha fazlası var. İster içe dönük ister dışa dönük olun, etrafınızdaki dünyayı nasıl işlediğinize bağlıdır.
Carl Jung adlı bir psikolog, 1920’lerde içe dönük ve dışa dönük (bazen dışa dönük olarak yazılır) terimlerini kullanmaya başladı. Bu iki kişilik tipi, insanları enerjilerini nasıl aldıklarına veya harcadıklarına göre sınıflandırır. Jung, içedönüklerin yeniden şarj olmak için kendi zihinlerine döndüklerini, dışadönüklerin ise enerji ihtiyaçları için başkalarını aradıklarını söyledi.
İçine Kapanık Olabileceğinize Dair İşaretler
Herkeste farklı görünse de içe kapanık insanlar aynı davranış kalıplarının çoğuna sahiptir. Genel olarak, içe kapanıkların başlıca işaretleri:
- Hızlı karar vermezler,
- Yalnızken daha rahat hissederler,
- Grup çalışmasını sevmezler,
- Konuşmak yerine yazmayı tercih ederler,
- Kalabalığın içinde bulunduktan sonra yorgun hissederler,
- Az sayıda ancak çok yakın arkadaşa sahiptirler,
- Bir sorunu çözmek için hayal güçlerini çoğunlukla kullanırlar,
İçe Dönüklüğün Nedenleri
Bilim insanları içe dönüklük veya dışa dönüklük için bir neden olup olmadığından emin değiller. Bildikleri şey, iki kişilik tipinin beyinlerinin birbirinden biraz farklı çalıştığıdır. Araştırmacılar, içedönüklerin ön loblarına dışadönüklerden daha fazla kan akışı olduğunu bulmuşlardır. Beynin bu kısmı bir şeyleri hatırlamanıza, sorunları çözmenize ve önceden plan yapmanıza yardımcı olur.
İçedönük beyinler ayrıca dopamine dışadönük beyinlerden farklı tepki verir. Bu, beyninizin ödül ve zevk arayan kısmını harekete geçiren bir kimyasaldır. İçedönükler ve dışadönükler aynı miktarda kimyasala sahiptir, ancak dışadönük beyinler ödül merkezlerinden heyecanlı bir vızıltı alırlar. Öte yandan içe dönükler, kendilerini bitkin hissetmeye eğilimlidirler.
Sıkça Sorulan Sorular
İçedönük olmanın net bir sebebi yok ancak çevresel ya da aile içi faktörler içe kapanık olmayı tetikleyebilir. Aile içindeki geçimsizlik, ilgisizlik, şiddet ve öfke gibi durumlar buna örnektir.
Çevresel faktörlerin çoğunlukla rol oynadığı içedönük durumlarından kurtulmak için sosyal etkileşime önem vermelisiniz. Bununla birlikte psikolog desteği ile de bu durumun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
Ailenin bu konuda yekvücut hareket etmesi son derece önemlidir. İlk önce içe kapanıklık durumlarını tanımlayıp bu durumları ortadan kaldırmaya odaklanmalısınız. Bununla birlikte aynı zamanda profesyonel destek alarak da bu durumun önüne geçebilirsiniz.