İçindekiler
Bireyin halüsinasyonlara maruz kalması pek çok nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Halüsinasyonun altında yatan nedenler araştırılmalı ve en kısa süre içerisinde tedavi edilmelidir. Halüsinasyon gören birey, gerçekle hayal dünyasını ayırt etmekte zorlanabilir. Bu durum, bir süre sonra bireyin sosyal yaşantısını, iş hayatını, aile ilişkilerini ve ikili ilişkileri olumsuz yönde etkilemektedir.
Beyin, dışardan gelen uyaranları işleyerek, veriye çevirir ve bilgi edinir. Bazı durumlarda, beyin dışarıdan herhangi bir sinyal algılamadan; yani dokunma, tatma, koku alma ya da işitme gibi bilgileri edinmeden, kendiliğinden duyu alanlarını tetikler ve halüsinasyonlara neden olmaktadır. Halüsinasyonlar, bireyin sadece kendisinin duyabildiği, görebildiği, dokunabildiği ve koklayabildiği, gerçek olmayan duyuların algılanmasına verilen durumdur.
Halüsinasyon Nedenleri Nelerdir?
Bireyin halüsinasyon görmesinin pek çok nedeni olabilmektedir. Bu nedenler, fiziksel ve psikolojik nedenler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Halüsinasyona neden olabilen fiziksel ve psikolojik nedenler aşağıdaki gibidir:
- Demans hastalığı
- Deliryum hastalığı
- Alzheimer hastalığı
- Migren rahatsızlıkları
- Beyin tümörü
- Parkinson hastalığı
- Yüksek ateş
- Görme kaybı
- Epilepsi
- İşitme kaybı
- Alkol kullanımı
Halüsinasyonlar, bireyin yaşamını direkt olarak etkilemektedir.
Halüsinasyon Tedavisi Nasıldır?
Halüsinasyon tedavisi için ilk olarak bireyin bir nörolog ve psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Bireyde ortaya çıkan halüsinasyon türü belirlenir ve bu türe neden olabilecek rahatsızlıklar ya da hastalıklar araştırılır. Bu durum için uzman doktor tarafından kan testleri, idrar testi, görüntüleme tetkikleri ve beyindeki sıra dışı aktivitelerin görüntülenmesini sağlayan elektroansefalogram (EEG) testi istenebilir. Halüsinasyona neden olan rahatsızlıklar ya da hastalıklar belirlendikten sonra vakit kaybetmeden bireyin tedavisine başlanmaktadır.
Uzman doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması halüsinasyonların azalmasında etkili olacaktır. İlaç kullanımıyla birlikte, bireyin sosyal hayatına devam edebilmesi ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesi için bilişsel terapi yöntemi de önerilmektedir. Bilişsel terapi yöntemi, bireyin duygu ve davranışlarının farkına varmasını sağlayan bir tedavi türüdür.
Halüsinasyonlara neden olan hastalıkların erken teşhisi, tedavinin olumlu sonuçlanması açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple birey halüsinasyon gördüğünün farkındaysa ve bu durum bir süredir devam ediyorsa, en kısa sürede vakit kaybetmeden bir nörolog ya da psikiyatriste başvurması önerilir.
Bireyin var olmayan şeyleri ya da nesneleri görmesine görsel halüsinasyon ismi verilmektedir.
İşitsel halüsinasyon, bireyin zihninde var olmayan sesleri duymasıdır. Bu sesler genel olarak, birey için oldukça rahatsız edicidir.
Halüsinasyon tedavi ücretleri, terapiye ve tedavi yöntemine göre değişkenlik göstermektedir.