Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Nedir?

31.05.2021
15.360

Öğrenme Güçlüğü bir diğer ismiyle Disleksi; az rastlanan hastalık çeşitlerinden bir tanesidir.  Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) bir insan varlığının zekâ geriliği olmamasına karşın okuma-yazma, dil yeteneklerinde problemler oluşmasına sebep olan bir hastalık çeşidi olarak tanımı yapılmaktadır. Fakat aileler tarafından ve eğitimciler tarafından pek bilinmediğinden dolayı birçok problemlerle karşılanması olasılıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalık kişinin okuma-yazma, dil gibi işlevlerini yıkıcı yönde etkisi altına alabilmektedir.

Öğrenme güçlüğü hastalığı bulunan bireyler duyma ve görme yetilerini anlama, yorumlama gibi hususlarda zorluk yaşamaktadırlar. Bu konulara ek olarak aynı zamanda bu hastalığı taşıyan bireylerde yapacakları işleri organize etme ve zamanı iyi değerlendirme konularında da problem yaşamaktadırlar. Bu hastalığa sahip olan bireyler genellikle zeki olma özellikleriyle dikkat çekmektedirler. Şu hususu unutmamak gerekir ki disleksi hastalığı bir bireyin zekâ düzeyiyle ilgili olan bir konuyu kapsamamaktadır. Disleksi rahatsızlığı bulunan bireylerin zihni cümleleri farklı bir şekilde işlemesinden dolayı kelimelerin, cümlelerin hecelere bölünmesinde, bu kelimeleri değerlendirme hususlarında anlamayı zorlaştırmaktadır.

Öğrenme Güçlüğü Çeşitleri Nelerdir?

Öğrenme Güçlüğü bireylere ve yaş oranına göre değişiklik göstermekle semptomlar genellikle kişilerin okul öncesi yaşamlarından sonra eğitimlerinin başlamasıyla birlikte netliği ortaya çıkmaktadır. Disleksi çeşitleri 6 tanedir. Bunlar;

  1. Görsel
  2. Fonolojik
  3. Yüzeysel
  4. Travma
  5. Birincil
  6. İkincil

Öğrenme Güçlüğü Nasıl Anlaşılır?

Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) semptomlarının anlaşılması hususunda erken belirtiler çocuk yaşlarda meydana geldiği tespit edilmiştir. Genellikle çocuklarda 1-2 yaş aralığında meydana gelmektedir. Aynı zamanda bu hastalık sadece çocuklarla kalmayıp, yetişkin insanlarda da bu hastalığın olma olasılığı bulunmaktadır. 1-2 yaş aralığında bulunan çocukların öğrenme güçlüğünü gösteren belirtiler olabilmekle birlikte bu dönemde daha dikkatli bir takibin olması gerekmektedir. Öğrenme güçlüğünün tespit edilmesi için 2 yaşına kadar hiç konuşamamış çocuklarda ilerde bu hastalığının görülme ihtimali çok yüksektir. Bundan dolayı bu belirtilen süreci çok iyi takip edilmesi gereklidir. 5 yaşından sonraki çocuklarda ise aşağıda belirtilen semptomlar bulunmaktaysa eğer bu hastalığın görülme ihtimali çok yüksektir. Bunlar;

  • Rakam ve harfleri ters algılaması,
  • Sağ-sol yön hususlarını öğrenme konusunda zorluk yaşaması,
  • Çocuğun kendi kişisel bakımında kullanması gereken kelimeleri söylemede zorluk yaşaması,
  • Yaşıtları olan çocukların kullanmış olduğu kelimeleri söylemede zorluk yaşaması,
  • Dikkat dağınıklılığı olması,
  • Okuma güçlüğü görülmesi,
  • Yaşıtlarına göre hareketleri daha yavaş olması,
  • Okula gitmekten korkması,
  • Çocuk birey adını oluşturan harfleri tanımakta zorluk yaşaması olarak en net belirtileri bu örnekler üzerinden sıralanması mümkündür.
Öğrenme Güçlüğü ( Disleksi ) Nedir?
Öğrenme Güçlüğü ( Disleksi ) Nedir?

Doğuştan Gelen Rahatsızlık

Öğrenme güçlüğü (Disleksi) hastalığı çocuklarda doğum sırasında meydana gelebileceği gibi doğum sonrasında da meydana gelmesi mümkündür. Fakat bu hastalığın net bir şekilde anlaşılması için çocuğun okul öncesi döneminde sıkı takibinin yapılmasıyla bu hastalığın belirtileri olup olmadığı tespit edilmektedir. Yani disleksi hastalığını taşıyan çocuk okul döneminin ilk zamanlarında yaşıtlarının yanı sıra okuma yazma da güçlük çekmekteyse eğer bu hastalığı barındırmakta olup teşhisi konulmaktadır.

Yaşı büyük insanlarda ise bu hastalığın meydana gelmesi yine olasılıklar arasındadır. Yetişkin öğrenme güçlüğü hastalığı olan bireylerde herhangi bir içeriği veya kitabı okuduğunda anlama zorluğu yaşamaktaysa bu hastalığı birey bünyesinde barındırmaktadır. Yetişkin bireylerde net bir şekilde görülen semptomlar ise şunlardır:

  • Özgüven eksiliğinin bulunması,
  • Herhangi bir stresli durumda çok çabuk etkilenmesi,
  • Bir görev verildiğinde o görevi yapmakta güç problemi yaşaması,
  • Yapılan bir hataya karşı sert tepkiler göstermesi,
  • Dikkat eksikliği yaşaması,
  • Ayrıntısı olan işleri yapmaktan kaçınması gibi semptomlar bu hastalığına sahip olduğunu göstermektedir.

Öğrenme Güçlüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Öğrenme Güçlüğü hastalığı bir anda meydana gelen bir hastalık değildir. Bundan dolayı uzun bir süreci kapsayan bu hastalık türünde tedavi yönteminin yanı sıra bu hastalığa neden olan problemlere karşı alınması gereken önlemler ön plana çıkmaktadır. Bunun nedeni ise bu hastalık türü diğer bazı hastalıklarda olduğu gibi bir ilaç tedavisi olmayan bir hastalıktır. Çocuk yaşlarda yani okul çağlarında öğrenme güçlüğü belirtileri bulunan bireyler için yapılması gereken husus bu çocuğun özel eğitime gönderilmesiyle tedavi sürecinin başlaması mümkün kılınmaktadır.

Aynı zamanda disleksi teşhisi konulan çocuklarda özel eğitimlerin yanı sıra bazı çocukların bir terapi görmesi de uygun görülmektedir. Böylelikle disleksi hastalığını barındıran çocuk alacağı özel eğitim sayesinde yaşıtları gibi yaş aralığı seviyesine ulaşmasına katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak alacağı özel eğitim sayesinde erken teşhisin de konulmasıyla bu hastalığın ilerlemesi durdurulması kolaylaşacaktır. Ailelere ise burada büyük bir görev düşmektedir.

Tedavi Süreci

Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) hastası çocuğu olan bir birey çocuğunda bu sayılan semptomları gözlemlemesi sonucunda erken teşhisin konulması ve tedavi sürecinde destek çıkmasıyla bu hastalıktan kurtulma olasılığını arttırmaktadır. Tedavi sürecinde aileler ile çocuk psikoloğu ile kurulacak güçlü iletişim ve etkileşim sayesinde çözüm yollarına ulaşmak ve disleksi hastalığı bulunan çocuğun ruhsal durumunu pozitif tutmak oldukça önemli bir husustur. Aynı zamanda ailelerin eğitim durumları da tedavi sürecinde etkin bir rol oynamaktadır. Çünkü çevrelerinde bulunan uzman psikologlar sayesinde iş birliğinin yapılmasıyla bu hastalığın dikkatli ve özenli bir süreç içerisinde tamamlanması oldukça önemli diğer bir husustur.

Çünkü erken tanı sayesinde disleksi hastalığı bulunan çocukların daha kolaylıkla atlatması mümkündür. Çevrenizde veya ailenizde çocuklarda okuma yazma zorluğu çeken, iletişim kurarken kelimeleri ve cümleleri karıştıran, yaşıtları arasında uyum sağlama konusunda ve materyaller ile bağlantılarda zorluk yaşayan çocuklar bulunmaktaysa uzmanlarımıza başvurmanızı önermekle birlikte profesyonel uzmanlarımız sayesinde bu hastalığa sahip çocuklara disleksi testi yapılarak iyileşme ve tedavi sürecini dikkatle tamamlama hususunda farkındalık yaratarak en iyi hizmetleri sağlamaktayız. Çocuk ve ergen psikolojisi uzmanı Tarık TÜRKMEN ile iletişime geçerek, disleksi konusunda yardım alabilirsiniz.

Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Nedir?

Disleksi insan zekasında problem olmamasına rağmen okuma-yazma, dil becerileri gibi konularda eksiklik ve beceri düşüklüğü olmasına sebep verir.

Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Nasıl Tedavi Edilir?

Psikolog ve özel eğitim desteği alarak öğrenme güçlüğü (disleksi) hastalığını tedavi etmek mümkündür.

Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Çeşitleri Nelerdir?

Disleksi çeşitleri; Görsel, Fonolojik, Yüzeysel, Travma, Birincil, İkincil Disleksi olmak üzere 6’ya ayrılır.

[Toplam: 3 Ortamala: 4.7]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.