İçindekiler
Disleksi, okuma sırasında yaşanan bir öğrenme güçlüğüdür. Disleksi’ye sahip olan kişiler, normal bir hızda ve hatasız okumakta oldukça zorlanırlar. Ayrıca bu kişiler, okuduğunu anlama, heceleme ve yazma ile ilgili zorluklar da yaşayabilirler, fakat bu zorluklar zekâ ile ilgili bir sorun değildir. Disleksi hakkında bilmeniz gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Disleksi gerçektir ve nüfusun %15-20’sini etkiler.
- Disleksi boyutsaldır veya bir süreklilik üzerindedir. Hafif ila şiddetli arasında değişebilir.
- Bir kişi düşüncelerini kelimelere dökmekte zorlanırken, bir diğeri sözlü olarak yetenekli olabilir. Bir kişinin akıcılığı zayıf olabilir, ancak iyi anlayabilirken, bir başkası yeterli akıcılığa sahip olabilir ve anlamakta güçlük çekebilir.
- Bazılarında DEHB olabilirken bazılarında olmayabilir. Disleksik insanları homojen bir grup altında toplamak adil değildir.
Disleksi Özellikleri Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Disleksinin özellikleri 4-5 yaşlarında ortaya çıkabilir. Bu durum neticesinde benlik saygısı düşük olabilir. Disleksisi olan kişiler genellikle daha verimli okuyabilen, ödevlerini daha çabuk bitirebilen ve yeni materyalleri daha kolay öğrenebilen kişilerle rekabet eder. Bu onların özgüvenlerini etkiler ve büyük bir endişe yaratır. Bu noktada öğrenmelerine yardımcı olacak yollar bulmak oldukça önemlidir. Bu olumsuz duygularla mücadele etmek için, onların güçlü yanlarını kutlamak ve övmek esastır. Disleksi olan birçok insan, “kutunun dışını görebilir”. Bu kişiler, harika problem çözücülerdir, beceriklidirler ve başkalarının fark etmediği şeyleri fark ederler.
- Disleksi, zayıf görüşten kaynaklanmayan, dil temelli bir öğrenme güçlüğüdür.
- Disleksisi olan kişiler ayrıntılarla övünebilir. Örneğin, üzerinde çok fazla kelime veya çok fazla talimat bulunan sayfalar çok bunaltıcı olabilir. Daha büyük baskıya sahip metin sağlamak, bir dünya fark yaratabilir.
- Disleksisi olan birçok insan, anladıklarına müdahale eden olağanüstü işitmeye de sahiptir. Bu işitsel işleme sorunları, duymaları gereken ve gereksiz olan sesleri filtrelemenin önüne geçer.
- Disleksi kalıtsal veya genetiktir. Genellikle disleksi olan bir çocuğun ebeveyni de disleksi olur, ancak bu her iki aile üyesinde de farklı şekilde kendini gösterebilir.
- Disleksili bir kişinin sinirsel kablolaması tipik değildir. Beyin imgeleme çalışmaları, disleksi olan bir kişinin beyninin işlevlerinde farklılıklar olduğunu göstermektedir.
Profesyonel psikolog desteği alarak disleksi rahatsızlığını kontrol altına almak için sizler de Beykoz Psikoloji ve Danışma Merkezimiz olan Mevam Psikoloji ile iletişime geçebilirsiniz.
Disleksi belirtileri genel olarak, bir çocuk okula başladığında ve okuma yazma öğrenmeye daha fazla odaklanmaya başladığında ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler arasında çok yavaş okuyup yazmak, kelimelerdeki harflerin sırasını karıştırmak, kötü veya tutarsız yazım gibi çeşitli belirtiler yer almaktadır.
Disleksinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir, ancak genetik faktörler bu durumun ortaya çıkmasındaki öncül sebepler arasında bulunmaktadır.
Disleksi yabancı dil öğrenmeye engel değildir, fakat öğrenme sürecinde tıpkı anadildeki gibi zorluklar yaşanabilir.