İçindekiler
Depresif bilişsel bozukluk, 1961 yılında bilim insanı Kiloh tarafından sahte demans, diğer bir ismiyle psödodemans olarak literatüre geçmiştir. Depresif bilişsel bozukluk, nöropsikiyatrik rahatsızlıklara ikincil olarak ortaya çıkan ve nörodejeneratif hastalıkları taklit eden bilişsel ve fonksiyonel rahatsızlıklardır. Genel olarak ileri yaş grubunda daha sık görülen depresif bilişsel bozukluk, depresyon ile ortaya çıkabilmektedir. Depresif bilişsel bozukluklar, kalıcı olabilmekte ve ilerleyen dönemlerde hem gerçek demansa hem de depresyonun daha şiddetli olarak ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
- Psödodemans terimi bilim alanında tartışmalı bir ortama yol açmıştır çünkü ilerleyen yaşlarda depresyona bağlı olarak ortaya çıkan bilişsel problemler olarak adlandırılan psödodemans genel olarak yeni başlayan nörodejeneratif demans anlamına gelmektedir.
- Bu sebeple sahte demans terimi, tanısal bir kavram olmaktan çıkmakta, sadece durumu açıklamakta kullanılmaktadır.
Depresif Bilişsel Bozukluk Nasıl Tespit Edilir?
Depresif bilişsel bozukluk, belirli testlerde tespit edebilmektedir. Mevam Psikoloji olarak bu testleri sizler için aşağıda detaylıca açıkladık:
- Laboratuvar Testleri: Bu testte, kişinin yaşam öyküsü ve zihinsel durumu incelenir ve ardından bilişsel problemlere neden olabilecek olan olası ihtimaller (bunlar, HIV, sifilis, vitamin B12 eksikliği, folat eksikliği gibi durumlar) laboratuvar testleri sonuçlarına göre elenir.
- Nöropsikolojik Testler: Nöropsikolojik testler, demansın tanı ve açıklamasında sıklıkla kullanılmaktadır, ekstra olarak birçok bozukluğa eşlik eden nörobilişsel eksiklerin saptanmasında da nöropsikolojik testler kullanılmaktadır.
- Nöropsikolojik Durumun Değerlendirebilmesi için Tekrarlanabilir Bataryalar: Dikkati, dili, görsel ve uzaysal – yapısal becerileri, yakın ve uzak hafızayı ölçebilmek için tasarlanmış ürünlerdir.
- Wechsler Bellek Ölçeği: Hastaların işitsel, görsel, anlık ve gecikmiş belleklerini test eder.
- Saat Çizme Testi: Görsel – motor işlevler ile planlama, sıralama ve soyut düşünme becerilerini değerlendirmede kullanılan bir kağıt – kalem testidir.
- İz Sürme Testi: Görsel kavramsallaştırma ve görsel – motor izleme, psiko – motor hız, karmaşık görsel tarama, basit motor beceriler, temel sıralama yetenekleri ve yönetici işlevleri değerlendirebilmek için geliştirilmiş olan bir testtir.
- Nörogörüntüleme Teknikleri: Bu teknik ile MRI ve tomografi gibi tekniklerle demansta görülen beyin anormalilikleri kontrol edilir.
Depresif bilişsel bozukluğu ortaya çıkartabilmek için pek çok yöntem ve teknik bulunmaktadır. Bu teknikler sayesinde bu rahatsızlık kolay bir şekilde ortaya çıkartılmaktadır.
Depresif bilişsel bozukluk belirtileri arasında duygudurum bozukluğu, davranışsal rahatsızlıklar, intihar düşüncesi, özgüven eksikliği, kaygı, mutsuzluk, keyifsizlik, asabiyet gibi durumlar yer almaktadır.
Depresif bilişsel bozukluk nedenleri arasında genetik faktörler, yaş, psiko – sosyal ve çevresel faktörler yer almaktadır.
Depresif bilişsel bozukluğun ileri yaş grubunda görülme sıklığı genel olarak %35 – %40 arasındadır.