İçindekiler
Birçok psikolojik rahatsızlık gibi bipolar bozukluk da bireyin yaşamını zorlaştıran, hayat kalitesini düşüren bir ruhsal ve psikolojik rahatsızlıktır. Bu makalede sizler için bipolar bozukluk hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.
Bipolar Bozukluk Nedir?
Önceki dönemlerde manik depresyon olarak bilinen Bipolar bozukluk bireyin normal yaşantısını zorlaştıran, akademik kariyerini ciddi anlamda etkileyebilecek veya fırsatları basit bir şekilde kaçırmaya neden olabilecek zihinsel bir hastalıktır. Bipolar bozukluk tedavi edilmediği ya da kontrol altına alınmadığı durumlarda kişiyi intihara sürükleyecek türden bir rahatsızlıktır. Bundan dolayı bu bozukluğa sahip kişilere çevresindekilerin özenli bir şekilde yaklaşması ve profesyonel destek almaları gerekir. Yapılan araştırmalar;
- Amerika genelinde bireylerin %2,9’unun bipolar bozukluğa sahip olduğu
- Bu bireylerin ise %83 civarının rahatsızlığı şiddetli bir şekilde geçirdiği
- Hastalığa sahip bireylerin çoğunlukla 15 – 25 yaş arasında olduğu ve bu oranın da kadın erkek seviyelerinin neredeyse eşit olduğu bildirilmiştir.
Bipolar Bozukluk Belirtileri
Hastalıklar her ne kadar kişinin psikolojik durumuna ve yaşam şartlarına göre farklı şekillerde belirtilere sahip olsa da Bipolar bozukluk belirtileri arasında sıklıkla görülen belirtiler şunlardır:
- İnsanlar arasında, iken ya da kendi başına iken belirtiler değişkenlik gösterebilir
- Belirli periyotlarda depresif durumlar meydana gelebilir ve bu durum aylarca sürebilir
- Sebepsiz yere olaylara, durumlara ya da kişilere karşı mâni durumları meydana geleilir
- Yüksek veya düşük modda dalgalı duygu hali
Bipolar Bozukluk Tedavisi
Profesyonel bir destek le yapılan yönlendirmeler sonucunda bipolar bozukluk tedavisi yapılabilir ve hastalık kontrol altına alınabilir. İki farklı şekilde yapılan tedavi hastalık başladıktan sonra veya hastalık yeniden meydana gelmesini önleme olmak üzere iki türde uygulanır. Bipolar bozukluk tedavisi için ilaç, eğitim ve psikoterapi uygulamaları yapılmakta olup her bir sürecin titizlikle uygulanması gerekir.
Yapılan çalışmalar bipolar bozukluğun şizofreniye dönmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu göstermektedir.
Hayır değildir. Zaman zaman bir takım düşünce bozuklukları oluşturur fakat geçicidir.
Yapılan araştırmalar bipolar hastaların bir kısmının (%15) tamamen iyileştiğini, bir kısmının ise yaşamları boyunca dönem dönem bu rahatsızlıkları yaşayacağını göstermektedir.