İçindekiler
Günlük hayatımızda bilinçli ve bilinçsiz olarak birçok hareket yaparız ve bunlardan bilinçli olarak yaptığımızın her ne kadar farkında olsak da bilinçsizce yaptıklarımızın farkına bile varamayabiliyoruz. Bunun temel sebebi aslında normalde de sıklıkla adından bahsettiğimiz ya da bir yerlerden duyduğumuz bilinçaltı durumudur. Bilinç ve bilinçaltı arasında inanılmaz derecede iç içe geçmiş bir mekanizma vardır. Bu yazımızda bilinçaltı hakkında bilmeniz gerekenleri, bilinç nedir, bilinçaltı nedir ve bunlar arasında nasıl bir ilişki bulunur konusunu sizler için derledik.
Bilinç Nedir?
Bilinç, adından da anlaşılacağı üzere bizim tamamen özgür bir şekilde verdiğimiz kararlar neticesinde sergilediğimiz her türlü düşünce ve eylemi temsil eder. Beynin kendinin farkında olduğu ve sergilediği tüm davranışları bilerek ortaya koyduğu durumu tanımlar.
Bilinçaltı Nedir?
Bilinçaltı, bilinç dışı olarak takındığımız tavır, sergilediğimiz eylemler, içinde bulunduğumuz her türlü durumu ifade eder, diyebiliriz. Bilinçaltı davranışlar her ne kadar insanlar arasında sadece belirli zamanlarda başımıza gelen kötü ya da iyi şeylerin dışa vurumu olarak tanımlansa da aslında sadece bundan ibaret değil. En basit tabir ile bilinçaltı düşünceyi, bir bakıma otomatik düşünce olarak da düşünebilirsiniz. Örneğin;
- Nefes aldığınızı hatırlayıp nefes almaya çalıştığınızda aslında bilinçaltınızda refleks haline gelen otomatik bir görevi bilincinize devrediyorsunuz. Bu da düzensiz nefes almanıza yol açar.
- Bir diğer örnek ise algı ve duyulardır. Beyniniz bir saniye içerisinde ses, görüntü, koku gibi birçok farklı duyudan gelen binlerce uyarılara maruz kalır. Eğer hepsini işleseydi muhtemelen yanardı. Evet gerçekten yanardı. Ancak normal şartlarda bu şekilde işler yürümüyor ve sadece o an ihtiyacınız olan ya da odaklandığınız şeyi sizlere gösteriyor. Bu tamamen bilinçaltınız sayesinde gerçekleşiyor.
Bilinçaltınız bu ve benzeri görev ile aslında beynin ve algıların daha düzgün çalışmasında etkin bir rol üstleniyor diyebiliriz.
Bilinç ve Bilinçaltı Arasındaki İlişki
Yukarıdaki örneklerle de anlaşılacağı üzere bilin ve bilinçaltı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bir eylemi bilinçaltından bilinç kısmına almak nispeten daha kolay iken, bilinçli yapılan bir şeyi bilinçaltının otomatlaştırması üzere oraya aktarmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bununla birlikte sadece otomatik olarak yaptığımız hareketler değil bilinçaltımızda kalan bir anı, söz, koku, durum ya da tetikleyici herhangi bir şey aynı ortam ya da durumlar meydana gelmediğinde kendini kolay kolay ortaya çıkartmaz. Çok duyduğunuz bir söz; “insanın koku hafızası daha güçlüdür”, bunun üzerine düşündüğünüzde anılarınızı depreştiren bir kokuyu hasbelkader bir yerde duyduğunuzda aniden oraya gitmeniz bilinçaltınızın işlevde olduğunuz gösterir.
Daha fazla blog yazısı okumak için düzenli olarak Mevam Psikoloji web sitesini ziyaret etmeyi unutmayınız.